Akhalar ile Truvalıların 10 yıl süren çetin savaşının izlerini taşıyan, Gelibolu için kanını dökmüş yüz binlerce askerin ruhunun dolaştığı bir yer Çanakkale. Bu kadim topraklar uğruna yapılan her savaş sadece acı ve trajedi üretmemiş, aynı zamanda insanlık tarihine ders niteliğinde kavramlar kazandırmıştır.
Özellikle Gelibolu Yarımadası'nda yaptığımız tespitler tasarımın çıkış noktalarını derinden etkilemiştir. Çanakkale Savaşı'nın mağdur bir ulusun duygularının ön plana çıkarıldığı bir kahramanlık destanı olarak lanse edilmesinin ziyaretçiler tarafından sık ve çok çabuk tüketildiğini söyleyebiliriz.
Savaşın yaşanan ortak trajedi ve acılardan çok "bizler" ve "onlar" kavramlarına sıkıştığı görülmektedir. Şehitlik hınca hınç dolu iken İngiliz veya Anzak Anıtı'nda bir kişinin bile olmayışı durumu özetleyen güzel bir örnektir. Bu noktada savaşın bütününe bakmakta fayda vardır.
Mustafa Kemal'in Anzak annelerine seslendiği o hümanist sözleri aslında acıların ve trajedilerin yarıştırılamayacağını çok güzel özetlemektedir. Bu yüzden yarışma alanıyla ile ilgili kurulacak ilk bağlantının "milli duygularımızın ötesinde" alanın kentle olan ilişkisi, doğa, iklim, coğrafya, yer, su, bölge, vb. ilişkiler üzerinden olması gerektiğini düşündük. İkincil tespitlerde ise meraklısı için yapının adı gereği savaşın psikolojik etkilerini ziyaretçilere hissettirmesi gerektirdiği sonucuna ulaştık.
Date : 09.07.2014
Title : Çanakkale War Research Center
Client : Çanakkale Government
Location : Çanakkale
Area : 3150 m²
Status : 2nd Prize