antik çağda 3 ülkenin (frigya-lidya-karya) buluştuğu köşeyi tutan denizli’de nasıl bir yapı tasarlanacağını bulmak için çok uzaklara gitmeye gerek yok. içinde barındırdığı antik kentleri incelediğinizde içlerinden çıkarılabilecek bir çok ders var. akslar, izler, basit ve keyifli yaşam, sade-işlevsel ve en önemlisi de insan odaklı –insanı ön plana çıkaran bir kültür.
evet denizli’deki antik kentlerden çıkardığımız en önemli ders hep insanı ön plana çıkaran ve ona hizmet eden bir anlayış oldu. tasarımın ana fikrini de bu oluşturmuştur. bildiğimiz gibi belediye binaları genellikle halkına kapalı kutulardır. oysa tam tersine halkını içine alan ve bulunduğu bölgedeki halka ait yapılar olmalıdır.
bu anafikirden yola çıkarak; vaziyet planına sadece arsa sınırlarından değil daha büyük bir ölçekten baktığımızda düzensiz bir kent dokusu görmekteyiz. yeşil alanın çok az olduğu, boşluk duygusunun çok az olduğu bu bölgede yapacağımız yapı, bu sorunları düzeltmeli ve bundan sonra bölgede yapılacak diğer yapılara da örnek olmalıdır. zamanında yapılan mimari ve kentsel müdahalelerin kent alanlarını değiştirme gücü olduğuna inanıyoruz. başarılı kentsel müdahaleler kent dokusu üzerinde rol alarak var olan dokuları belli süreç içinde değiştirir.
arsada minumum alana yerleşerek daha fazla boşluk bırakmak önemlidir. bu yüzden verilen arsa sınırları içinde yapıyı kuzey batı bölgesine yerleştirerek güney doğu tarafında meydanla da birleşen büyük bir boşluk yaratılmış, yeşil bir bant oluşturulmuştur.
bu yeşil bant hem meydanı genişletmiş hem de yol akslarıyla gelen boşluk duygusunun devam etmesini sağlamıştır. önerimiz olan bu yeşil bantın kent için bir başlangıç olmasını ve yoğun kent dokusu içinde gereksiz yolların ve
arka-ara bahçelerin de bu şekilde yeşil banta dönüştürülerek kent için ferahlama alanlarının yaratılabileceğini düşünmekteyiz.
Date : 08.11.2009
Title : Denizli City Hall
Client : Denizli Municipality
Location : Denizli
Area : 14.885 m²
Status :