Kent; fiziksel çevre, doğal çevre, kentli ve kentlinin günlük hareketi-faaliyetleri ile şekillenen bir bütündür. Kentin fiziki çevresi, sosyal yaşantıyı etkiler ve şekillendirir, aynı zamanda sosyal yaşantı da fiziki çevrenin dönüşümünde etkilidir. Fiziki çevre ve sosyal hayat birbirini tetikleyen iki kavramdır. Doğal çevre ile kentli hareketi arasında da benzer bir etkileşim vardır. Tüm bunlar, yeni ihtiyaçlar yaratarak kentin hareketli halinin sürekliliğini sağlar. Bu süreklilik durumunda kent; bilgi üretir, sanat üretir, kültür üretir. Bizim de çıkış noktamız tasarımımızla kentin bu sürekliliğine katılmak, hem kentin hem de kentlinin parçası olabilmektir.
Kent, kentli tarafından tüm duyuları aracılığı ile algılanabilen ve ruhuna hitap edebilen, onunla bütünleşen bir hissiyat üzerine temellenmelidir. Tasarımımız bu alanda büyük, simgesel binalar yapma hevesinin aksine, kentin-mahallenin bir parçası olabilen, avlusu ile nefes almamızı sağlayan, yaşayan, huzur veren, insancıl, çevreye saygılı, kimi zaman dinlendiren kimi zaman fonksiyonları ile harekete geçiren, kültürel faaliyetlerle ilişki kurduran, kapalı ve açık alanları ile bir bütün olarak yaşayan bir mekan yaratma üzerine kuruludur.
A-Kent ve Kentlinin Katılımcılığı:
Proje alanı bulunduğu nokta itibari ile mevcut durumda geçiş alanı olarak çalışmaktadır. Uzunçayır Kavşağı bir çok ulaşım hattının kesişim noktası konumundadır. Metro, metrobüs, E5, otobüs ve minibüs hatları bu noktada kesişmektedir. Proje alanımız böyle kritik bir noktaya teğettir. Ünalan Mahallesi’nden bu kesişim noktasına ulaşmak için proje alanımız üzerinden gelip geçilmektedir. Bu yüzden böyle kritik bir noktada tekil bir yapı değil, bu geçişkenliğe ve geçirgenliğe olanak veren, insanları içine çeken, orada vakit geçirmelerini sağlayacak avlu-meydan oluşturularak kamusal bir alan olarak tasarlanmalıdır. Sadece konusunun gereğini değil kentin ve kentlinin bir parçası olarak kültür ve sanat odağı olmalıdır. Biliyoruz ki halkın olmadığı mekanlar yaşamamaktadır. Bir yerin canlı olabilmesi için mutlaka iç mekan kadar dış mekanının da değerli olması gerekmektedir. O yüzden tasarımımızda alana mevcutta hala kullanılmakta olan ulaşım için Kadıköy-Acıbadem bölgesinden geliş aksı, Ünalan’dan geliş aksı ve Fikirtepe –E5’ ten geliş aksı belirlenerek proje alanımıza devam ettirilmiştir. Bu aksların birleştiği nokta kamusal bir avlu-meydan olarak belirlenip etrafına istenen birimler yerleştirilerek tasarım oluşturulmuştur.
Date : 01.10.2024
Title : İBB Kültür ve Sanat Odağı
Client : Istanbul Metropolitan Municipality
Location : İstanbul
Area : 25000 m²
Status : Competition